BlogScam AlertTruecaller Insights: Bluffsamtalen ökar snabbt – 1 av 10 svenskar drabbade av bedrägerier

Truecaller Insights: Bluffsamtalen ökar snabbt – 1 av 10 svenskar drabbade av bedrägerier

Kim Fai Kok

Nov 28, 20172 min read

Enligt en ny undersökning som Sifo genomfört på uppdrag av Truecaller uppger 1 av 10 svenskar att de blivit av med pengar i samband med bedrägerisamtal.  

Enligt Truecallers egna data för Sverige har bedrägerisamtalen ökat med nästan 50% de senaste 12 månaderna – från 6 till 9 samtal i månaden. Det börjar som enkla mikrobrott där ovetande svenskar debiteras för samtalen och som sedan visar sig på telefonräkningen. Troligtvis är mörkertalet stort då brotten kan vara svåra att upptäcka och ännu svårare att lagföra.

Bluffsamtalen över hela världen ökar, flera miljarder kronor svindlas bort varje år och trenden ökar. Det vanligaste och mest omskrivna bluffsamtalen i år har kommit från Somalia där över 11 000 händelser rapporterades i Truecaller under bara 48 timmar.

Truecallers egna data, baserat på deras miljontals användare, visar på en ökning av bluffsamtal med 50% de senaste 12 månaderna, där över 240 000 oönskade samtal rapporteras i månaden bara i Sverige. 23% av dessa bluffsamtal kommer från utlandet där Storbritannien, Indien, USA och Italien är länder det rings mest ifrån.

Mikrobrotten blir mer och mer avancerade. Bedragarna utger sig från att vara från olika myndigheter och svindlar sina offer på flera tusen kronor per samtal. Detta är inte bara ett problem i Sverige utan det är även globalt utbrett. Bara i USA har räkningen för dessa brott stigit till ca. 80 miljarder kronor i år, det innebär en ökning på så mycket som 30%. Jan Olsson vid polisens nationella bedrägericentrum varnar för problemets omfattning.

Så skyddar du dig mot bedragareBedrägerierna än så länge är i sin linda och det är viktigt att svenskarna ökar sin kunskap om hur man kan skydda sig och undvika att bli kränkta och bestulna på pengar. Nedan finns några enkla tips för att skydda sig mot bluffsamtalen:

  • Din bank eller leverantör kommer aldrig be dig dela känslig information så som bankuppgifter eller lösenord över telefon.
  • Om du får ett misstänksamt samtal eller SMS, be alltid personen att identifiera sig och skicka mer detaljer över mail. Du kan även kontakta någon på företaget personen uppger sig ringa ifrån för att verifiera informationen.
  • Tänk alltid en extra gång när du får inkommande samtal eller SMS från okända nummer.

Faktaruta

  • Bluffsamtal har ökat med 50% de senaste 12 månaderna – från 6 till 9 samtal (genomsnitt/användare) i månaden
  • 23% av de oönskade samtalen kommer från utlandet där Storbritannien, USA, Schweiz, Indien och Italien är länderna där flest samtal kommer ifrån
  • Truecaller hjälper användare identifiera och blockera 3,3 miljoner samtal i månaden i Sverige
  • Truecallers användare har rapporterat in över 240 000 oönskade samtal senaste månaden

Grafer

 MetodUndersökningen genomfördes med 1000 personer i Kantar Sifos webbpanel och målgruppen var den svenska allmänheten i åldrarna 18-79 år. Fältperioden för undersökningen var 9-18 oktober 2017.

 

Kim Fai Kok

Nov 28, 20172 min read

Scam Alert

Keep reading